De sauna is voor veel mensen de perfecte plek om te ontspannen van een stresserende, drukke dag. En gelijk hebben ze. Voor de Finnen, die ons de saunacultuur de voorbije decennia cadeau hebben gedaan, is de associatie met ontspannen veel minder sterk. Voor hen is een saunabeurt evengoed de plaats waar ze een boost krijgen voor een energieke dag.

Toen we een 10-tal jaar terug op bezoek waren in Finland, keken we raar op toen onze gastheren ’s ochtends nog voor hun eerste koffie al in de sauna verdwenen. In de ochtenddrukte, met een volle agenda die om aandacht roept, tijd vrijmaken voor een activiteit die wij beschouwen als de ideale voorbereiding voor een zalige nachtrust, leek ons op zijn zachtst gezegd een beetje absurd. 

Energie voor een hele dag

Op vakantie durft een mens echter al eens zijn grenzen te verleggen dus besloten we om het ook eens te proberen. Het ergste wat ons kon overkomen is dat we een dag in bed zouden blijven maar dat gebeurde niet. In de sauna voelde de warmte even weldadig aan als ‘s avonds maar het effect was totaal anders. Het leek of de aangename tinteling, die je na de saunabeurt en de koude douche ervaart, bleef nawerken waardoor we ons de hele dag fris als een hoentje voelden en tonnen energie hadden.

Neem het risico

Die Finnen zijn dus zo gek nog niet. Sindsdien zijn we ervaringsdeskundigen en kunnen we het iedereen aanraden om ook op een doordeweekse werkdag het risico te lopen om eens een ochtendsauna te proberen. Meer nog: sindsdien weten we dat elk moment een perfect saunamoment is.