De vochtige, lauwe winter die we doormaken, zorgt ervoor dat ziektekiemen een vrijgeleide krijgen naar onze luchtwegen en verkoudheden moeilijk te ontlopen zijn. Een stoombad kan in deze periode wonderen doen.

Een stoombad, stoomcabine of hammam heeft een milde, aangename uitwerking op de ademhaling. In tegenstelling tot de sauna is de hammam immers niet gevuld met droge, hete lucht. In het stoombad lopen de temperaturen niet hoger op dan 50 graden. De badruimte is bovendien gevuld met minuscule waterdruppeltjes. Die warme stoom maakt de luchtwegen vrij en helpt zo verkoudheden en hoest tegengaan. De hammam versterkt ook het afweersysteem en maakt ons weerbaarder tegen agressies zoals stress, infecties en koude.

Eucalyptus

De Sofitys-hammams kunnen uitgerust worden met een automatische doseerpomp voor geurtherapie, waardoor je bijvoorbeeld eucalyptus kan toevoegen, een kruid met een zeer positieve werking op de luchtwegen. 

Afvalstoffen afdrijven

In Europa leerden we deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk, waar het badritueel al geassocieerd werd met ontspannen. Al heel snel werden bijkomende voordelen aan het nemen van een stoombad toegeschreven: het stimuleren van de bloedsomloop en het afdrijven van afvalstoffen via de poriën. Het is ons echter niet bekend of de oude Moren het fijn vonden dat ze aan het nemen van een stoombad ook een zijdezachte huid overhielden.